Lahodné Řecko


Není tomu tak dávno, co Řecko patÅ™ilo k luxusním letoviskům, která si mohli dovolit pouze vyvolení. V posledních letech se to ovÅ¡em zmÄ›nilo a Řecko se otevÅ™elo i obyÄejným lidem, kteří zde vyrážejí na rodinné dovolené. Hlavními lákadly jsou pÅ™edevším Å™ecké ostrovy. K vůbec nejnavÅ¡tÄ›vovanÄ›jším patří například Kos, Korfu, Zakynthos, Rhodos anebo tÅ™eba Kréta. AÄ mají vÅ¡echna tato místa své vlastní kouzlo, které musí každý zažít na vlastní kůži, jsou si v nÄ›kolika vÄ›cech velice podobné. ŘeÄ je například o zachovalých památných místech, dechberoucím scenériím, půvabné přírody, tyrkysového moÅ™e, snových pláží a také lahodného jídla, díky kterému se vám nebude chtít domů. PojÄme se spoleÄnÄ› podívat na to, co patří k vůbec nejvÄ›tším Å™eckým pochoutkám. Takže letenky Levneletenky do ruky a můžeme vyrazit!

Řecká panoramata

Protože je Řecko přímoÅ™skou destinací, narazíte zde hlavnÄ› na lehké pokrmy, které jsou navíc také vÄ›tÅ¡inou velice zdravé. Nemusíte se ovÅ¡em obávat, že byste si nepochutnali. Řekové jsou totiž národem, který preferuje výsadu, že život se musí užívat a pořádnÄ› prožít. A k tomu samozÅ™ejmÄ› neoddÄ›litelnÄ› patří skvÄ›lá kuchynÄ›. V Å™ecké gastronomii narazíte nejÄastÄ›ji na Äerstvé suroviny, které vykazují tu nejlepší kvalitu, a navíc jsou Řekové zvyklí využívat potraviny, které si sami vypÄ›stují a v nichž jsou samostatní v pÄ›stování a chovu. Z toho důvodu se ve vÄ›tÅ¡inÄ› jídel nachází tradiÄní olivový olej, olivy, moÅ™ské plody, ryby, rajÄata, kopr, lilky a cukety, sýry, kopr a oregano, cizrna, fazole, okurky a cibule.

Vůbec nejznámÄ›jším pokrmem, který si vybavíte ve spojení s Řeckem je tradiÄní Å™ecký salát, který se skládá z Äerstvé zeleniny, jako jsou rajÄata, cibule, okurka a Äerné olivy, které se zasypou na kostiÄky nakrájeným feta sýrem, oreganem, a to celé se dochutí potÅ™ebným množstvím soli, pepÅ™e a olivového oleje. Když už jsme zmínili feta sýr, Å™eknÄ›me si, o co se vlastnÄ› jedná.

Feta sýr

Feta sýr je tradiÄním sýrem, který se vyrábí z kvalitního kozího a ovÄího mléka, v pomÄ›ru 70:30. Zrání sýra probíhá nejménÄ› dva mÄ›síce ve slaném nálevu. Jeho velkou výhodou je, že se dá využít do nespoÄtu různých receptů. Pochutnáte si na nÄ›m tak například v již zmiňovaných salátech, ale i v kombinaci s tÄ›stovinami, masem, pizzou, nejrůznÄ›jšími omáÄkami, anebo tÅ™eba s bramborami a omeletami.

Dalším dominantním pokrmem jsou tzatziki, které si buÄ díky výrazné chuti zamilujete, nebo naopak. JistÄ› není nutné zmiňovat, že na jejich přípravu potÅ™ebujete salátové okurky, kopr, bílý jogurt, Äesnek, olivový olej a ocet. Budeme-li mít chuÅ¥ na kousek Å™ecké kuchynÄ› i v naÅ¡ich krajinách, můžeme si vyrazit na klasický gyros, který se dnes nachází již na každém rohu. Pro milovníky lasagní je ideální pochoutkou takzvaná musaka, která se skládá z lilku, který je prokládán mletým masem, beÅ¡amelovou omáÄkou, rajÄaty a bramborami. Na podobný způsob se pÅ™ipravuje i pastico, s tou zmÄ›nou, že místo vrstvy lilku pÅ™idáte tÄ›stoviny. Sladké chuÅ¥ové buňky budou zpívat blahem u chalvy a baklavy.