Nenà tomu tak dávno, co Řecko patÅ™ilo k luxusnÃm letoviskům, která si mohli dovolit pouze vyvolenÃ. V poslednÃch letech se to ovÅ¡em zmÄ›nilo a Řecko se otevÅ™elo i obyÄejným lidem, kteřà zde vyrážejà na rodinné dovolené. HlavnÃmi lákadly jsou pÅ™edevÅ¡Ãm Å™ecké ostrovy. K vůbec nejnavÅ¡tÄ›vovanÄ›jÅ¡Ãm patřà napÅ™Ãklad Kos, Korfu, Zakynthos, Rhodos anebo tÅ™eba Kréta. AÄ majà vÅ¡echna tato mÃsta své vlastnà kouzlo, které musà každý zažÃt na vlastnà kůži, jsou si v nÄ›kolika vÄ›cech velice podobné. ŘeÄ je napÅ™Ãklad o zachovalých památných mÃstech, dechberoucÃm scenériÃm, půvabné pÅ™Ãrody, tyrkysového moÅ™e, snových plážà a také lahodného jÃdla, dÃky kterému se vám nebude chtÃt domů. PojÄme se spoleÄnÄ› podÃvat na to, co patřà k vůbec nejvÄ›tÅ¡Ãm Å™eckým pochoutkám. Takže letenky Levneletenky do ruky a můžeme vyrazit!
Protože je Řecko pÅ™ÃmoÅ™skou destinacÃ, narazÃte zde hlavnÄ› na lehké pokrmy, které jsou navÃc také vÄ›tÅ¡inou velice zdravé. NemusÃte se ovÅ¡em obávat, že byste si nepochutnali. Řekové jsou totiž národem, který preferuje výsadu, že život se musà užÃvat a pořádnÄ› prožÃt. A k tomu samozÅ™ejmÄ› neoddÄ›litelnÄ› patřà skvÄ›lá kuchynÄ›. V Å™ecké gastronomii narazÃte nejÄastÄ›ji na Äerstvé suroviny, které vykazujà tu nejlepÅ¡Ã kvalitu, a navÃc jsou Řekové zvyklà využÃvat potraviny, které si sami vypÄ›stujà a v nichž jsou samostatnà v pÄ›stovánà a chovu. Z toho důvodu se ve vÄ›tÅ¡inÄ› jÃdel nacházà tradiÄnà olivový olej, olivy, moÅ™ské plody, ryby, rajÄata, kopr, lilky a cukety, sýry, kopr a oregano, cizrna, fazole, okurky a cibule.
Vůbec nejznámÄ›jÅ¡Ãm pokrmem, který si vybavÃte ve spojenà s Řeckem je tradiÄnà řecký salát, který se skládá z Äerstvé zeleniny, jako jsou rajÄata, cibule, okurka a Äerné olivy, které se zasypou na kostiÄky nakrájeným feta sýrem, oreganem, a to celé se dochutà potÅ™ebným množstvÃm soli, pepÅ™e a olivového oleje. Když už jsme zmÃnili feta sýr, Å™eknÄ›me si, o co se vlastnÄ› jedná.
Feta sýr je tradiÄnÃm sýrem, který se vyrábà z kvalitnÃho kozÃho a ovÄÃho mléka, v pomÄ›ru 70:30. Zránà sýra probÃhá nejménÄ› dva mÄ›sÃce ve slaném nálevu. Jeho velkou výhodou je, že se dá využÃt do nespoÄtu různých receptů. Pochutnáte si na nÄ›m tak napÅ™Ãklad v již zmiňovaných salátech, ale i v kombinaci s tÄ›stovinami, masem, pizzou, nejrůznÄ›jÅ¡Ãmi omáÄkami, anebo tÅ™eba s bramborami a omeletami.
DalÅ¡Ãm dominantnÃm pokrmem jsou tzatziki, které si buÄ dÃky výrazné chuti zamilujete, nebo naopak. JistÄ› nenà nutné zmiňovat, že na jejich pÅ™Ãpravu potÅ™ebujete salátové okurky, kopr, bÃlý jogurt, Äesnek, olivový olej a ocet. Budeme-li mÃt chuÅ¥ na kousek Å™ecké kuchynÄ› i v naÅ¡ich krajinách, můžeme si vyrazit na klasický gyros, který se dnes nacházà již na každém rohu. Pro milovnÃky lasagnà je ideálnà pochoutkou takzvaná musaka, která se skládá z lilku, který je prokládán mletým masem, beÅ¡amelovou omáÄkou, rajÄaty a bramborami. Na podobný způsob se pÅ™ipravuje i pastico, s tou zmÄ›nou, že mÃsto vrstvy lilku pÅ™idáte tÄ›stoviny. Sladké chuÅ¥ové buňky budou zpÃvat blahem u chalvy a baklavy.